miercuri, 13 ianuarie 2010

Efecte sau Afecte


Astazi se stiu foarte multe despre natura fericirii , insa aceste cunostinte raman inaccesibile marelui public.
Nu exista o formula a fericirii universala , ci o formula a fiecaruia.Exista sase miliarde de oameni si sase miliarde de cai spre fericire , dar esential e faptul ca fericirea poate fi gasita ! O dovedesc doua descoperiri importante:mintea noastra are mecanisme innascute pentru bucurie , euforie ; iar tendinta aceasta naturala spre fericire poate fi exersata , deoarece creierul omenesc este configurabil la nesfarsit .
Mai mult , formula proprie a fericirii trebuie gasita ! Altfel in 20 de ani va izbucni in lume o veritabila epidemie de depresie . Si pentru ca fericirea ne face nu doar mai buni , ci si mai inteligenti ! ; fericirea ne face bine fizic , ne mentine sanatosi .
"Multi cauta fericirea asa cum betivul isi cauta casa" , scria filozoful francez Voltaire. "Stiu ca exista , dar nu o pot gasi ."
Daca sentimentele pozitive isi au originea in creier , iar imprejurarile exterioare nu influenteaza decat prea putin fericrea , nu exista decat o explicatie pentru aceasta contradictie : in goana dupa fericire ne suntem noua insine obstacol.
Inactivitatea si sentimentul de neajutorare sunt cei mai mari dusmani ai fericirii - activitatea este cheia trairii sentimentelor placute .Acest lucru nu e valabil doar in cazul fericrii individuale , ci si pentru fericirea in societate .
Cunoasteam fericirea altora in propria noastra fericire. Stim ca fiecare cuvant,fiecare privire,fiecare gest si fiecare zambet pot aduce fericirea altora . O viata fericita nu e un dar al destinului : trebuie sa luptam pentru ea .
Cel mai important exercitiu in drumul catre fericire este cunoasterea de sine .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu